Vizite:


Definitia Bioriscului

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) grupează riscurile biologice în 4 grupuri distincte:
Nivelul de risc biologic 1: agenți care nu provoacă, în general, boli la oamenii sănătoși. Un exemplu de risc biologic de nivel 1 ar fi bacillus subtilis, o bacterie a solului care poate provoca uneori îmbolnăviri la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
Nivelul de risc biologic 2: Acești agenți pot provoca boli grave la oamenii sănătoși, dar pot provoca infecție numai prin contact direct cu materialul infectat sau prin ingestie. Exemple de risc biologic de nivel 2 sunt HIV, salmonella și hepatita B.

Nivelul 3 de pericol biologic: agenți patogeni care provoacă boli grave și pot fi transportați în aer. Un exemplu de risc biologic de nivel 3 ar fi tuberculoza, o boală pulmonară care poate fi transmisă de la o persoană la alta prin aer.

Nivelul de risc biologic 4: agenți patogeni care provoacă boli pentru care nu există tratamente. Un exemplu de risc biologic de nivel 4 ar fi virusul marburg, o formă letală de febră hemoragică care se transmite prin contact direct cu fluide corporale infectate sau obiecte contaminate.